Thursday, March 12, 2009

Kış Diyeti

  Bir araştırma yaptımda kış bitmek üzere mart ayını neredeyse yarıladık.Bir aya okul gezileri başlayacak, ardından mayıs kapımızdan gülecek ama biz henüz kışın hantallığını atamadığımızdan hemen diyet haplarına başvurup ani bir kilo vermeye başlayacağız, yirmili yaşlarda sorun değil ama otuzlu yaşlarımızda sadece biz kendimizi seksi başlayacağız.

  Bir yandan çatlaklar diğer yanda selülitler, kavun kadar sarkmış gögüsler, yemek büfesi gibi bir popo hadi giyin bakalım o zaman yanları ipli bikinini, patates çuvalı gibi gezin kumsalda sonra. Bende bunları engellemek için şimdiden başlayarak size nasıl beslenmeniz gerektiğini yazacağım madem ki sitenin başlığı denenmiş sağlıklı yemek tarifleri bende bundan sonra bu yazıları yazmaya özen göstereceğim.

  Soğuk hava, yeme ihtiyacını artırıyor. Kış aylarında zamanın büyük bir bölümü ev ya da işyerlerinde geçtiği için fiziksel aktivitenin de azalmasıyla birlikte kilo almak kolaylaşıyor.

 BUYRUN YAPTIĞIM ARAŞTIRMANIN SONUÇLARI ; 
  
   Soğuk havanın etkisi ile metabolizmanın bir miktar hızlandığını, buna bağlı olarak ısı dengesini koruyabilmek için yeme ihtiyacının arttığını belirten Diyetisyen Aşkın Yüksel kış aylarında kilo almamak için tavsiyelerde bulunuyor

  KIŞ AYLARINDA NEDEN KİLO ALIRIZ?

   Aktivite ve bazal metabolizma hızının azalması: Kış aylarında metabolizma hızının azalmasının yanı sıra aktivitelerimiz de azalır ve harcanandan daha fazla enerji tüketimi ile kilo almaya başlarız. 

   Gündüzlerin kısa ve gecelerin uzun olması: Gündüzler kısa olduğundan gün içerisinde beslenmemize çok dikkat etmeyiz. Gün boyu acıktığımızı bile hissetmeyiz. Gece olunca gün boyu yaşanan uzun süreli açlıkla yemek yememizi kontrol edemez hale geliriz. Akşamları yavaş olan metabolizma iyiden iş göremez hale gelir ve yağlar depolanır. 

   Soğuk hava ile birlikte vücut ısısının azalması: Vücudumuz soğuklardan kendisini korumak için gerekli bir ısıya ulaşmak zorundadır. Bu ısıya ulaşmak içinde ek olarak enerjiye ihtiyacı vardır. Bu enerji de besinlerden alır. Biz üşüdükçe enerjiye olan gereksinmemiz artar ve daha fazla besin tüketmeye özellikle de daha fazla enerji veren besinleri tüketmeye başlarız. Yüksek enerjili besinler genellikle karbonhidrattan ve yağdan zengin gıdalardır. Bu tür gıdaların fazla miktarda tüketilmesiyle kilo alma kaçınılmaz olur. 

  KIŞ AYLARINDA KİLO ALMAMAK İÇİN

- 5-6 öğünden oluşan az ve sık beslenme sistemi uygulanmalı, 
- Kan şekerini dengede tutup açlık oluşmaması için proteinli yiyeceklerle karbonhidratlı yiyecekleri karışık tüketilmeli, 
- Bol su içilmeli, 
- Gece evde oturmaları uzun olduğundan atıştırma yapılmamalı, 
- Mutlaka egzersiz yapılmalı. Gün içerisinde yapacağınız 20 dk.’lık orta tempolu yürüyüşler yeterli olacaktır. 

  Örnek Menü ;

  Sabah ;

- Şekersiz bitkisel çay 
- 40 gr beyaz peynir veya 1 adet yumurta
- 2 dilim kepek ekmeği 
- 6 zeytin 
- Domates + yeşil biber 

  Ara Öğün-Saat 10.30 ;

- 1 portakal veya 2 mandalina 

  Öğle ;

- 1 kase çorba 
- 8 yemek kaşığı etli sebze veya kuru baklagil 
- 3 yemek kaşığı bulgur veya 1 orta boy patates
- 1 su bardağı yoğurt 
- 1 dilim kepek ekmeği 
- Az yağlı salata 

  Ara Öğün-Saat 15.30 ;

- 2 porsiyon taze meyve + kuşburnu çayı 

 Akşam ;

- 1 kase çorba 
- 1 porsiyon balık veya tavuk (derisiz) 
- 6 yemek kaşığı zeytinyağlı sebze 
- 1 orta dilim kepek ekmeği
- Az yağlı salata 

  Gece ;

- 2 porsiyon taze meyve

  KIŞ AYLARINDA KİLO ALMAMAK İÇİN 2

 Kahvaltı:

- 1 Adet kepekli tost
- Bol domates,salatalık ve maydanoz
- Adaçayı veya ıhlamur (açık ve limon dilimli)

  Öğle: 

- 2 Adet içli köfte
- 1 Kase yoğurt
- 1 Kase az yağlı çoban salatası 

  İkindi: 

- 2 orta boy meyve 

  Akşam: 

- 1 Adet tavuk göğsü (Haşlama veya ızgara)
- 4 Yemek kaşığı zeytinyağlı sebze yemeği
- 1 İnce dilim ekmek 
- Az yağlı bol salata 

  Ara: 

- 1 su bardağı süt 

PS : Bu yemekleri yemek o kadar zor olmuyor hele aç kalırım korkunuz hiç olmasın zaten bu tempoya bir alıştıktan sonra devam etmeniz çok daha kolay olacaktır, zaten yazda geliyor.Zeytinyağlı yemek çeşitlerinide daha rahat yapabiliriz.

PS 2 : Artık çağla ve erik çıksın bizde rahat rahat yiyelim, sonra karpuzda çıksın karpuz peynir yapalım :)

No comments:

Post a Comment